Skip to main content

FEYDOM trikovi

Kod mačaka je grebanje normalno, instinktivno ponašanje, a VAŠ CILJ je da mačka ogrebe ono što želite, a garnituru ostavi na miru 😊

Što mačke grebu? Većinu mačaka privlači bilo što s nježnom, hrapavom ili teksturiranom površinom ili nešto u što zaista mogu ugurati kandže.

Kada grebu? Kad se probude iz drijemanja, kada žele obilježiti svoj teritorij ili kad su uzbuđene zbog nečega. Na primjer kada se vratite kući s posla ili zbog nove garniture 😊, ili kako bi uklonile mrtvi vanjski sloj svojih kandži.

Kako grebu? Neke se mačke vole postaviti na okomitu površinu; druge stoje vodoravno i drže svoje stražnjice u zraku.

#FEYDOM RJEŠENJA

#1 Grebanje mačke uglavnom ovisi o teksturi željenog predmeta, pa je pokrivanje garniture dodatnim pokrivačima besmisleno, jer mačke privlače takve površine. Posebno preporučujemo privremeno prekrivanje, na primjer, obostranom ljepljivom trakom ili aluminijskom folijom, jer su mačje šape vrlo osjetljive, a ljepljivost im se neće svidjeti. 😊

Zaštita od ogrebotina za namještaj, može se kupiti i putem interneta, a ona se postavlja u obliku prozirne vinilne ploče na mjestima na kojima vaša mačka voli grebati, tako štiteći samu garnituru.

#2 Mnoge mačke ne vole miris citrusa ili mentola. Preporučujemo da u vodi pomiješate malo sode bikarbone i esencijalnog ulja te poprskate garnituru. Također, možete staviti i malo vate namočene u kolonjsku vodu ili esencijalno ulje ispod garniture ili sa strane. Mačke će od grebanja odvratiti miris, ali ne biste ih smjeli stavljati na tkaninu jer će namočene kuglice ostaviti masne mrlje koje se ne mogu ukloniti.

 

Možda ćete takve predmete trebati držati na mjestu tjednima ili mjesecima ili sve dok se vaša mačka ne navikne.

#3 Grebalice za mačke dostupne su u svim oblicima, veličinama i materijalima, preporučujemo da ih što više postavljate po stanu, posebno na njihovim omiljenim mjestima zadržavanja. Međutim, ako se osjećate kreativno, lako možete i sami pronaći planove i ideje na internetu ili isprobati jednu domaću alternativu slijedeći ove savjete:

Čvrsta uspravna potpora prekrivena užetom; ravna podloga od valovitog kartona, stražnji dio prostirke ili mali komad drveta s korom mogu biti izvrsni ulošci za grebanje (samo pripazite da drvo nije obrađeno kemikalijama prije nego što ga stavite). Predmet koji se grebe može biti samostojeći, ležati na podu ili visjeti na kuki. Pokušajte shvatiti što vaša mačka preferira ili, još bolje, pružite im različite predmete za grebanje na različitim mjestima i položajima.

#4 Na stupić utrljajte malo mačje metvice ili na vrh pričvrstite igračku kako bi bio još privlačniji. Pohvalite svoju mačku nakon što koristi stupić ili bilo koji drugi predmet koji je prihvatljiv za grebanje.

#5 Kažnjavanje vaše mačke djeluje samo ako ju uhvatite kako grebe po zabranjenom predmetu. Ako ih pokušate naknadno kazniti, one neće znati što su pogriješile i mogle bi vas se početi bojati. Nikada nemojte vrištati ili udarati mačku za kaznu: možda će vas početi potpuno izbjegavati.

#6 Ako uhvatite mačku kako „obrađuje zabranjeno mjesto“, prekinite ju glasnim zvukom (pljesnite rukama, protresite limenku novčića ili kamenčića, udarite u zid) i preusmjerite njihovo grebanje na jedan od prihvatljivih predmeta. Činite to dosljedno kako biste ih naučili “garnituru ne može, ostalo može”.

Ukoliko vam ništa ne pomogne, imamo posljednji savjet za vas 😊 #BEZBRIGE, uvijek možete naručiti nove tkanine za vašu garnituru ili samo onaj dio, odnosno element koji se vašoj mački najviše sviđa!

Call Now Button